085 - 773 17 11 info@alarmserver.nl

Voice Solutions, de voorloper in op maat gemaakte IP-telefonie-oplossingen voor zorginstellingen, heeft met trots aangekondigd dat het als eerste integrator de certificering volgens de NEN2575-4-norm met Snom IP DECT heeft behaald voor ontruimings- en brandalarmsystemen. Door een innovatieve combinatie van de alarm- en applicatieserver van EMC Solutions, met DECT-telefonieoplossingen van Snom, is Voice Solutions de eerste die met deze combinatie aan deze wetterlijke norm voldoet.

In Nederland worden strikte eisen gesteld aan stille brand- en ontruimingsinstallaties, vastgelegd in de NEN2575-4-norm. Deze norm schrijft voor dat alarmtonen onder normale omstandigheden voldoende moeten zijn om evacuatie aan te geven, terwijl in zorginstellingen zoals verpleeg- en bejaardentehuizen een stil alarm verplicht is om paniek te voorkomen.

Traditioneel kozen installateurs vaak voor pagingsystemen die los stonden van de telecommunicatie-infrastructuur, wat extra kosten met zich meebracht voor de klant en extra apparaten voor het personeel vereiste. Voice Solutions streefde naar een betere oplossing en vond deze in het gebruik van draadloze IP DECT-handsets die het verplegend personeel al bij zich droeg, wat resulteerde in een efficiëntere en kosteneffectievere oplossing.

Belangrijke criteria van de NEN2575-4 norm omvatten onder meer de tijdige ontvangst van brandmeldingen, prioriteit van brandalarmen boven andere activiteiten, snelle melding van systeemstoringen en betrouwbare stroomvoorziening en back-up. Voice Solutions heeft uitgebreide tests uitgevoerd en vastgesteld dat zowel de handsets als basisstations van Snom aan deze criteria voldoen.

Na intern testen en installatie heeft Voice Solutions het certificeringsproces gestart, waarbij een extern bedrijf het systeem uitvoerig heeft getest op naleving van alle eisen. Met succes heeft het systeem alle tests doorstaan, waarmee Voice Solutions en EMC Solutions de eerste aanbieders zijn die het gebruik van Snom IP DECT-telefoons in een ontruimingssysteem kunnen certificeren volgens Nederlandse wetgeving.

De eerste gecertificeerde oplossing is geïnstalleerd bij Valuas Zorggroep, die kleinschalige zorg- en leefomgevingen aanbiedt op diverse locaties in Nederland. Voice Solutions heeft de gehele infrastructuur verzorgd, van glasvezel tot Wifi en van alarmen tot TV. Valuas Zorggroep is zeer tevreden en plant verdere implementatie van het systeem op nog eens vier nieuwe locaties in het komende jaar.